Problemi s akumulatorom najčešće se javljaju u zimskim danima kada se temperatura spušta ispod nule. Međutim, za njegov skraćeni vijek trajanja mogu biti odgovorne i prekomjerne vrućine tijekom ljeta kada toplina uzrokuje isparavanje tekućine iz baterije čime oštećuje unutarnju strukturu akumulatora. Drugi razlog može biti neispravna komponenta u sustavu za punjenje, obično regulator napona, što dovodi do prekomjernog punjenja i spore smrti akumulatora.

Prvo zbog čega ćete posumnjati da imate problem s akumulatorom je ako starter polako aktivira motor ili je upaljena lampica za upozorenje. Sljedeći pokazatelj slabog akumulatora na starijim automobilima su slaba svjetla sa žarnom niti, posebno u praznom hodu. Međutim, nije svaka istrošena baterija očita na prvi pogled.

Najčešći razlozi problema s akumulatorom

 • Mrtva baterija: Akulumatori imaju ograničen vijek trajanja i samo je pitanje vremena kada ćete ga morati zamijeniti. To je uobičajen dio održavanja vozila, stoga akumulator, starter i alternator trebate redovito testirati kako ne biste zaglavili na cesti.
 • Uključena svjetla automobila: Ako svjetla vašeg automobila nemaju funkciju automatskog isključivanja, ostat će uključena ako ih fizički ne isključite. Ako se to dogodi dok motor nije u pogonu, izvući će snagu direktno iz akumulatora i potrošiti ga do kraja.
 • Vrata nisu potpuno zatvorena: Ako su vam vrata otvorena, tada će se upaliti svjetlo na kupoli, a mogu biti upaljena i druga unutrašnja svjetla. Ova svjetla crpe snagu iz akumulatora ako motor ne radi i mogu brzo isprazniti bateriju.
 • Mrtvi alternator: Alternator proizvodi električnu energiju dok motor radi i odgovoran je za pružanje sve snage potrebne za vaš motor i ponovno punjenje baterije. Ako alternator nije ispravan, akumulator se neće napuniti, a sve potrebe za napajanjem vašeg vozila dolaze izravno iz njega. Na kraju, to će ga u potpunosti isprazniti, ostavljajući vas na cjedilu.
 • Loš starter (pokretač): Možda nije problem u akumulatoru. Ako vam je pokretač neispravan, vaš automobil se neće pokrenuti. Opet, redovito održavanje može vam pomoći predvidjeti kvar pokretača.
 • Neuspjeli glavni relej: Ponekad je sustav za punjenje sasvim u redu, ali vaš se automobil i dalje ne želi pokrenuti. U ovom slučaju prvoosumnjičeni bi trebao biti glavni relej koji kontrolira pumpu goriva i računalo automobila.

Održavanje akumulatora

Da bi vijek trajanja akumulatora bio što duži, potrebno ga je redovito održavati. Jednom mjesečno treba provjeriti razinu tekućine u akumulatoru i spojeve. Da biste izbjegli problem s akumulatorom, prilikom svake izmjene ulja provjerite je li kabel čist i čvrsto pričvršćen. Ako je razina tekućine preniska ili ako se spojevi otpuste ili korodiraju, akumulator se neće puniti do kraja i s vremenom neće imati dovoljno snage za pokretanje startera.

Koliko često preporučujemo pregled akumulatora?

Servis akumulatora kod automehaničara preporučujemo svake dvije godine kako bi se utvrdilo je li se baterija istrošila do točke kada je potrebna njena zamjena da bi se spriječio neočekivani kvar na vozilu.

Zatraži
termin

Javi nam kako ti možemo pomoći. Zatraži termin putem online obrasca.
  captcha

  Unesite kombinaciju koju vidite na ekranu:

  Available Appointments on 1. prosinca 2022.

    9:00 – 17:005 spaces available